Kako Smanjiti Potrošnju Vode

//Kako Smanjiti Potrošnju Vode

Da li ste ikada izračunali koliko vode potrošite dnevno? Znate li koliko novca potrošite na vodu svakoga meseca? Kako smanjiti potrošnju vode?

Procene su da prosečan čovek dnevno koristi oko 150 litara vode. To uključuje tuširanje, pranje zuba, puštanje vode iz vodokotlića, pranje veša i ostalih svakodnevnih kućnih poslova. Smanjivanjem potrošnje vode jedan je od najlakših načina da uštedite novac. Za vlasnike kuća, stanova, poslovnih prostora smanjivanje potrošnje vode može dugoročno doneti malo bogatsvo.

 Kako smanjiti potrošnju vode -Toaleti

Procenjuje se da su toaleti odgovorni za 30% potrošnje vode na mesečnom nivou. Standardni vodokotlić pri puštanju vode koristi čak 18. litara vode po ispiranju. Visoko efikasni vodokotlići su napravljeni tako da rade isto dok im je potrošnja samo oko 6. litara vode. Jednostavno ugradnja vodokotlića visoke efikasnosti, može drastično smanjiti potrošnju vode u domaćinstvu ili poslovnom prostoru. Najveća ušteda je ukoliko domaćinstvo ima veći broj članova porodice.

 Kako smanjiti potrošnju vode -Kupanje

Kupanje čini oko 35% upotrebe vode u domovima, u zavisnosti od toga da li se pojedinac tušira ili puni svoju kadu. Punjenje kade zahteva oko 150. litara vode, dok prilikom tuširanja od 8-10 minuta možete potrošiti istu količinu vode. Uprkos tome što je tuširanje energetski efikasnije, duže provodjenje vremena ispod tuša može znatno uticati na potrošnju struje i na vašu potrošnju vode. Ugradnjom efikasnog tuša koji ne utiče na pritisak vode smanjujete njenu potrošnju. A i daljeće te se kupati i uživati u tome kao i pre. Isto tako razmislite o smanjenju trajanja tuširanja na 5. minuta kada god je to moguće, jer će to imati značajan uticaj na potrošnju vode.

Smanjite račune za vodu -Slavine

Kao tuševi sa malim protokom i vodokotlići sa visokom efikasnošću  i vaše slavine se mogu postaviti kako bi se smanjila potrošnja vode. Jedno istraživanje je otkrilo da slavina koja kaplje ( čak i samo 6. kapi u minutu) može da potroši  čak 1.200 litara vode godišnje. Da biste sprečili nastanak velike potrošnje vode stalno proveravajte stanje vaših slavina i baterija. Svako reagovanje na vreme i sanacija curenja vode iz slavina štedi vaš novac. Takodje može se uraditi ugradnja slavine sa malim protokom vode a da ne remeti pritisak vode. To može smanjiti potrošnju vode sa svake slavine za čak 20% – 25%.

Uštedite vodu-Mašina za pranje veša

Mašina za pranje veša predstavlja čak 20% vaše potrošnje vode u domaćinstvu. Mašine za pranje veša koje štede električnu energiju napravljene su tako da pri pranju odeće troše minimalnu količinu vode. Samim tim rezultat manje potrošnje vode je i manji računi za komunalije. Ulaganjem u kvalitetnu veš mašinu dolazite do manjih računa za vodu. Iako mašina za pranje veša može predstavljati veliki trošak u poredjenju sa ostalim kućnim uredjajima, ušteda na računima za vodu i struju tokom radnog veka mašine može biti jako velika. Ukoliko se odlučite za kupovinu veš mašine kupite samo onu koja je obeležena sa A++ oznakom.

Jednom kada se uradi ugradnja sanitarija koje značajno štede vodu preduzeli ste najvažniji korak u smanjenju potrošnje vode. Medjutim uvek postoji više načina da smanjite potrošnju vode i struje. Evo još nekoliko saveta za smanjenje potrošnje vode.

Sudove perite samo kada je mašina za pranje sudova puna

Mašina za pranje sudova treba da se uključi samo kada je puna sudova. Iako moderne mašine za pranje sudova koriste skoro istu količinu vode kao da sudove perete na ruke trudite se da je u rad pustite samo kada je napunjena sudovima.  U protivnom trošićete veće količine vode. Isto to važi i za veš mašine savetujemo da mašinu uključujete samo kada je bubanj pun veša.

Pozovi 069 623 301