Šta Je Sifon I Čemu Služi

//Šta Je Sifon I Čemu Služi

Šta je sifon i čemu služi? Postoje odredjeni delovi u svakom domaćinstvu o kojima se obično ne razmišlja mnogo. Pa ipak, oni imaju neku vitalnu funkciju. Sjajan primer takvog dela u svakom domaćinstvu je sifon. Ovaj predmet neuglednog izgleda upravo je vrlo važan deo vaše vodovodne instalacije.

Šta je sifon i čemu služi?

Sifon ispod lavaboa, sudopere, kade, tuš kabine deluje kao neka vrsta filtera. On je deo odvoda vode iz sanitarija, zadržava vodu na ravnomernom nivou i sprečava ulazak vazduha i neprijatnih mirisa iz kanalzacije u vaš dom. Smatrate da je sifon linija odbrane koja sprečava kanalizacione gasove da ulaza u vaše kupatilo ili kuhinju. Ako ne znate kako izgleda sifon dovoljno je da pogledate ispod sudopere. Deo sliva za vodu koji je u obliku latiničnog slova U je sifon.

Koje su funkcije sifona?

Pored gore navedene funkcije vazdušnog filtera sifon ima i sledeće funkcije:

Pomaže prirodan protok vode, delujući kao napola napunjeni rezervoar i pomaže aktivnost kao što je ispranje i ispuštanje vode iz sanitarije u odvonu cev kanalizacije.

Hvatanjem odpadaka u odvod sudopere, umivaonika, kade pomaže da ne dodje do zagušenja duboko u cevima kanalizacije.

Sifon bez vode može biti pokazatelj oštećenja ili curenja odvoda.

Koje vrste sifona postoje?

Sifon se izradjuje od dve vrste materijala to jest od metala i plastike. Postoje prednosti i nedostaci oba materijala od koji su napravljeni:

Metalni sifoni – Prednost metalnih sifona je uglavnom u tome što su otporni na toplototu i pravi su izbor ako će se u sanitariji gde je postavljen koristiti topla voda. Takodje se koriste u velikim zgradma. Loša strana metalnih sifon je njihov životni vek. Generalno treba ih zameniti na svakih 5. do 10. godina zbog korozije.

PVC sifoni – Sifoni napravljeni od čvrste plastike imaju daleko duži životni vek jer korozija nije problem. Medjutim plsatični sifon nije otporsan na toplotu i ne odgovara da se postavlja u kuhinjma i kupatilima u područijma koje koja su visokorizična od požara.

Zamena sifona

Ako osetite neprijatan miris koji dolazi iz odvodnih cevi ili primetite da sifon curi pa se stvara barica u kuhinjskom elementu ili na podu kupatila pozovite vodoinstalaterski servis. U slučaju da nemate dobrog vodoinstalatera koj će brzo i kvalitetno da pruži uslugu zamena sifona možate angažovati našeg majstora. Povoljna cena, profesionalna usluga su razlozi da nas kontaktirate.

Pozovi 069 623 301