Kako Otpušiti Lavabo

//Kako Otpušiti Lavabo

Kako otpušiti lavabo? U zavisnosti zbog čega je nastalo zagušenje lavaboa postoji nekoliko načina da se uradi odgušenje umivaonika. Kada otkrijete razlog zbog čega voda sporo otiče u odvod lavaboa odaberite jednu od metoda kako bi ste uspešno rešili blokadu u lavabou. U nastavku teksta navešćemo kako da sami uradite odgušenje lavaboa.

Kako otpušiti lavabo

Naslage sapuna, ostataka kože, dlake koje se zadrže u odvodu mogu biti razlog začepljenja lavaboa. Talog od sapuna može se očistiti sirćetom i sodom bikarbonom, dok dlake od kose i brade mogu se izvaditi pincetom. Od uzroka zagušenja zavisi i način na koji se ono može rešiti.

Zašto se lavabo zapušava?

Postoji više razloga zašto se odvod lavaboa začepi. Navešćemo neke od njih.

Nakupljena kosa

Kada se češljate iznad lavaboa otpale dlake sa kose mogu dospeti u slivnik. Obično se lepe za zidove sifona ili se nakupe u odvodnoj cevi lavaboa. Ako možete videti dlake pokupite ih pincetom. U slučaju da su dospele na 10. centimetara od početka odvoda koristite žičani ofinger kako bi ste izvdili nakupljene dlake.

Naslage od sapuna

Naslage od sapuna, pene za brijanje, kaladonta nakupljaju se u odvodu umivaonika. Izlivanjem vrele vode u odvod lavaboa ili korišćenjem sode bikarbone ili sirćeta obično rešava čep nasto u odvodu.

Zapušeni sifon lavaboa

Sifon je zakrivljen cevi u obliku slova U koja se nalazi ispod lavaboa i spojen je sa odvodm vode u zidu. Ukoliko je sifon zpušen možda je se nešto zaglavilo u njemu. Rasklopite sifon i očistite ga.

Oštećene cevi odvoda umivaonika

Rdja, korozija i druga uobičajena oštećenja odvodne cevi vremenom mogu dovesti do sporog oticanja vode ili začepljenja. Ručnom sjlom za odgušenje ovaj se problem uspešno rešava. Ali to je samo privremeno, naš je savet da se uradi zamen cevi koja je oštećena.

Odgušenje lavaboa

Nakon što utvrdite uzrok zapušenog lavaboa, isprobajte metode koje smo Vam preporučili u gor3e navedenom tekstu. Ukoliko ne možte da otkrijete razlog začepljenja isprobajte redom svaki od dole navedenih metoda.

Soda bikarbona i sirće

U slivnik lavaboa sipajte prvo pola šolje sode bikarbone, a zatim šolju sirćeta. Ostavite smesu da odstoji nekoliko minuta kako bi se razvio hemijski proces. Zatim odvod isperite vrućom vodom. Postupak ponovite tri puta.

Vakum guma

Kod manjeg inteziteta zagušenja lavaboa koristite vakum gumu. Napunite lavabo toplom vodom, vakum gumu stavite preko slivnika kako bi ste stvorili pritisak. Brzim, oštrim pokretima povucite gumu nekoliko puta gore dole. Zatim testiraje protok vode iz lavaboa da bi ste se uveril da je odgušenje umivaonika uspelo.

Odgušenje lavaboa ručnom sajlom

Kada je stepen zagušenja veliki sajla je jedino rešenje kako bi se uklonio čep iz odvoda koji je stvorio blokadu. Zavucite sajlu u odvod i polako je gurajte sve do momenta kada pod rukom osetite da ste stigli do blokade. Zatim sajlu uvijajte dok ne probušite čep. Sajlu povalčite kroz odvod nekoliko puta gore dole da bi se skinula nakupljena masnoća sa unutrašnjih zidova cevi.

Ukoliko nijedna od gore navedenih metoda ne da rezultat jedino rešenje je pozvati vodoinstalaterski servis.

Pozovi 069 623 301