Šta Uraditi Kada Pukne Vodovodna Cev

//Šta Uraditi Kada Pukne Vodovodna Cev

Pucanje vodovodne instalacije u kući je neprijatna situacija sa kojom se možete suočiti. Tada se postavlja pitanje šta uraditi kada pukne vodovodna cev? Daćemo nekoliko saveta kako treba reagovati da bi se smanjila šteta i izbegla veća havarija u vidu poplave u kući. Pucanje cevi nije naivna situacija zato sledite naša upustva.

Šta uraditi kada pukne vodovodna cev?

Najbrži način da se zaustavi curenje vode kada pukne vodovodna cev je zatvaranje glavnog ventila za vodu. Glavni ventil za vodu se nalazi u šahti ili u kupatilu. Često se dešava da ljudi zanemare ovaj bitan deo na vodovodnoj instalaciji pa ventil vremenom zariba i nefunkcioniše. Iz tog razloga savetujemo da s vremena na vreme proverite ispravnost glavnog ventila za vodu. Ako ventil ne može da se pokreće, curi ili je promenio boju mora se uraditi zamena glavnog ventila za vodu.

Ispraznite vodovodne cevi

Kod pucanja cevi za vodu posle zatvaranja glavnog ventila, važno je ispustiti svu preostalu vodu iz vodovodnog sistema u kući. Pustite vodu iz kazančeta u wc šolju, otvorite slavine u kupatilu i kuhinji kako bi voda istekla.

Isključite bojler

Čim nastane pucanje cevi vodovodne instalacije obavezno isključite bojler. Zatim ispustite svu toplu vodu iz bojlera. Uradite sve ovim redosledom kako smo naveli. Ako prvo ispraznite kazan bojlera sa toplom vodom a uredjaj ne isključite može nastati kvar na bojleru. Kada bojler ostane bez dotoka hladne vode a grejač upaljen dolazi do njegovog pregorvanja. Najmanje što vam treba u nastaloj situaciji je dodatni trošak kako bi se uradila zamena grejača na bojleru.

Pronadjite cev koja je pukala

Veliko izlivanje vode iz cevi koja je pukla je očigledna i lako uočljiva. Manja naprsnuća cevi gde voda pomalo curi ili kaplje teže je pronaći. Zato obratite pažnju da li se pojavljuje vlaga na zidu, budj i obavezno proverite da li ima vode ispod sudopere.

Pozoivite vodoinstalatera

Neka naprsnuća cevi koja se nalaze van zida i imaju male pukotine mogu se sanirati kučinom ili specijalnom trakom. Medjutim i najmanja oštećenja na vodovodnim cevima treba da popravi profesionalni vodoinstalater. Neadekvatno uradjen posao može u nekom vremenu prouzrokovati veću štetu. Kod većih napsnuća cevi mora se angažovati stručno lice koje će se pobrinuti za popravku ili zamenu naprsle cevi. Ponekda je dovoljno samo premostiti deo cevi koji je oštećen, uraditi baj pas i nemenjati celu vodovodnu cev.

Slikajte oštećenje

Ukoliko imate osiguranje kuće, stana napravite par fotografija mesta gde je nastlao oštećenje. Ovo će biti podrebno ako podnestete zahtev osiguravajućoj kući za naknadu nastale štete od pucanja vodovodne cevi.

Pozovi 069 623 301