Da li je kamenac štetan po bojler

//Da li je kamenac štetan po bojler

Da li je kamenac štetan po  bojler? Uloga bojlera u svakom domu je da obezbedi dovoljnu količinu tople vode koja je svakodnevno potrebna za umivanje, kupanje, pranje posudja, zalivanje bašte. Postoji nekoliko potencijalnih problema koji mogu biti uzrok nedostatka tople vode u bojleru. Jedan od njih je kamenac.

Da li  je kamenac štetan po  bojler

Kamenac  ne samo da izaziva štetu na bojleru već i  na  vodovodnim instalacijama i svim kućnim aparatima koji koriste vodu. Uzrok za prestanak  rada bojlera, mašine za veš i sudove, aparata za kuvanje vode i kafe, može biti nataložena naslaga kamenca. Uzrok pojave kamenca je tvrda voda. Možda vam  zvuči zastrašujuće ovaj termin, što se tiče kvaliteta vode, ali srećom ona nije štetna po vaše zdravlje. Tvrda voda ima u sebi višak minerala, kalcijuma i magnezijuma. Ta tvrda voda izaziva proces koji se zove skaliranje. Iako nije opasna za piće, tvrda voda može da dovede do stvaranja naslaga kamenca u bojleru, slavini, mašini za pranja suđ.  Može smanjiti ili potpuno prekinuti protok vode. U slavini je prilično lako se rešiti skaliranja, ali u bojleru je druga priča. Kamenac otežava razmenu toplote između električnog grejača i vode, tako da se gubi oko 20 procenata energije. Osim toga, električni grejač može da pregori zbog nemogućnosti da preda celokupnu toplotu vodi. U svakom slučaju, skraćuje se radni vek grejača. U zavisnosti od hemijskog sastava vode i učestalosti rada bojlera, potrebno je čistiti bojler od kamenca svake ili svake druge godine.

Kako da prepoznate na vreme da Vaš bojler ima kamenac.

Možda je najočitiji znak da se kamenac pojavio na vašem grejaču za vodu je buka koja se stvara kada je  bojler uključen..Verovatno se kamenac.nalepio na grejač. Ako bojler mnogo sporo i dugo greje, vodu onda bi ga trebalo otvoriti i očistiti od kamenca. Nataloženi kamenac  takođe može uticati na temperaturu vode.  Još jedan znak pojave naslaga je  nizak pritisak tople vode – uzrokovan začepljenjem cevi koje vode iz bojlera. Pored toga, potrošnja električne energije bojlera se povećava, pošto se na grejačima talože soli Ca / Mg, koje sprečavaju efikasno grejanje. Povećanje taloga kamenca na grejačima za 1 mm, povećava potrošnju električne energije za više od 15%.Kada se bojler očisti od kamenca produžava se njegov radni vek. Štaviše, voda u njemu će se zagrejati mnogo brže, što će smanjiti troškove energije. Imajte na umu da će količina vode u njemu biti nešto veća, jer je kamenac koji je bio unutra uklonjen.

Da li da čišćenje bojlera od kamenca radite sami ili da to radi vodoinstalater

Ne preporučuje se da čišćenje bojlera od kamenca radite sami. Najbolje je da se za taj posao angažuje profesionalni vodoinstalater. Onog momenta kada čujete  da bojler pucketa pravi je trenutak  da se angažuje majstor za čišćenje bojlera od kamenca. Očišćenom bojleru  treba mnogo manje vremena  da zagreje vodu, što značu uštedu energije i manje novca za račune za struju.  Plaćena usluga će se veoma brz isplatiti. Najbolja opcija za sprečavanje pojave kamenca  je  instaliranje omekšivača vode što će osim zaštite bojlera  rešiti I brojne druge probleme u vašem domaćinstvu.

Pozovi 069 623 301